Hoe draai ik een bardienst?

Robert Dacco, onze gastheer, verantwoordelijk voor de ontvangst van nieuwe leden, onderhoud clubhuis en inkoop, geeft meerdere momenten per jaar uitleg over hoe een bardienst te draaien en leid je rond in het clubhuis en park. Robert Dacco is 5 dagen per week aanwezig op de club (niet in het weekend) tot 13.30. Tevens kun je voor vragen en uitleg hem mailen: gastheer@ltcdemeent.nl.

Wat niet vergeten?
- Lees voordat je de bardienst begint de mail die je ontvangen hebt voor aanvang van de bardienst goed door en met name de instructie over verantwoord schenken.
- Neem je KNLTB-pas mee. Als de poort van het park gesloten is, kun je het hek openen met je KNLTB-pas.
- De mail waarin de code staat voor het openen van het hek in het clubhuis als deze gesloten is bij aanvang van je dienst.
- Als je de laatste bardienst bent van de dag, vergeet dan niet de afsluitinstructie naast de kassa goed door te lezen (deuren en ramen sluiten, lichten uit doen, kaarsen uit, witte hek      afsluiten en toegangspoort van het park sluiten).
- Zorg dat je minimaal 10 minuten voor aanvang aanwezig bent, zodat de bardienst rustig overgedragen kan worden en je eventuele vragen nog kunt stellen.

Hoe opstarten?
- Als je de eerste van de dag bent, los je niemand af. Van belang is de bediening van de kassa en instructies naast de bar goed te lezen.
- Als je een andere bardienst aflost en nog weinig ervaring hebt, kun je vragen om de nodige uitleg naast de instructie die achter de bar ligt.
- NIX18 betekent niks onder de 18 jaar; geen alcohol schenken dus. Zorg dat je de hulpmiddelen achter de bar goed doorleest om te voorkomen dat je toch aan iemand onder de 18 jaar    alcohol verstrekt.

Tips:
- Lees bij de start van de bardienst de instructies en poster met regels alcohol schenken (www.nix18.nl en poster/bordjes bar)
- Er komt een jongere aan de bar; ken ik hem? Controleurs van de gemeente zijn geen leden en vragen om nog meer alertheid van de bardienst.
- Ga niet direct tappen/ schenken, maar neem even de tijd de persoon te bekijken en vraag direct om zijn/haar ID of paspoort, controleer deze goed en laat je niet opjagen door drukte.      (2018: 2000 en geboortedag vandaag of voor datum vandaag mag alcohol drinken, na datum vandaag dus niet).
- Hoezo vragen, beantwoorden met dat je geen expert bent in leeftijd inschatten en we ons als club aan de regels houden en verzoeken om begrip.
- Geen ID, geen drank!
- Blijkt uit de ID dat een jongere nog geen 18 jaar is, aangeven dat je geen alcohol schenkt aan die persoon, maar ook niet via een vriend(in) die bijvoorbeeld wel 18 jaar is en dan      besteld en vervolgens buiten het glas aan de nog niet 18-jarige jongere geeft.

Hoe handel ik achter de bar?
- Je rekent eerst de bestelling af en daarna voer je de bestelling uit.
- Het is niet toegestaan tijdens je bardienst alcoholische drank achter de bar te nuttigen.
- Per bardienst mag je 2 consumpties nuttigen op rekening van de club. Alle andere producten moet je gewoon afrekenen.
- Je schenkt geen alcoholische drank aan kinderen onder de 18 jaar (zie tips).
- Je weigert het schenken van van nog meer alcoholische drank aan een persoon bij dronkenschap.

Rekening houden met de buren
Ons park ligt op sportpark de Meerweg met aan de ene kant voetbalclub BFC en aan de andere kant huizen. Als bardienst dien je te zorgen dat buren geen overmatig overlast ervaren van de club, zoals langdurig harde muziek en hard praten op het terras op een later tijdstip of bij het verlaten van het park. Dit betekent niet dat iedereen hoeft te fluisteren, maar leden erop attenderen hoort wel tot de taak van de bardienst net als onnodig ramen en deuren op laten staan of de verlichting laten branden terwijl er niet meer getennist wordt. De lichten kunnen handmatig uitgedaan worden achter de bar.

LTC DE Meent dient zich te houden aan de wettelijke verordeningen als het gaat om openings- en sluitingstijden, geluidsoverlast en verlichting.

Verhindert of niet verschijnen op je bardienst?
- ls lid ben je zelf verantwoordelijk een vervangende bardienst te zoeken als je verhindert bent. Bij overmacht/ nood kun je hulp vragen van de bardienstcoördinatie, maar je blijft zelf  verantwoordelijk.
- Vervangt iemand jouw bardienst, graag dit tijdig doorgeven en let erop dat diegenen een IVA certificaat heeft of haalt voor de start van de bardienst .
- Verschijn je niet op de bardienst, dan volgt een boete van 55,-.

Afkoop?
Bardiensten kunnen afgekocht worden voor 48,- per bardienst. Dit kun je doorgeven aan de barcoördinatie (bardienst@ltcdemeent.nl). Liever zien we natuurlijk dat je de bardienst zelf draait. Zo leer je de club en de leden beter kennen en zorgen we er samen voor dat de prijzen van de bar en contributie vriendelijk blijven.